Osteopathie

Osteopathie is een behandelvorm waarbij met de handen klachten worden verholpen door de natuurlijke lichaamsfuncties te herstellen. De osteopaat onderzoekt wat de oorzaak is van de klachten. Vervolgens verhelpt de osteopaat deze klachten door de vastzittende weefsels die de klachten veroorzaken te ontspannen, versoepelen en los te maken.

Osteopathie voor Kinderen

  Start/Behandelingen/Osteopathie voor Kinderen

 

Osteopathie voor Kinderen

 

Indicaties osteopathie bij kinderen:

•    Achterstand in de (senso)-motorische ontwikkeling
•    niet willen/kunnen kruipen en deze belangrijke fase van de motorische ontwikkeling overslaan
•    steeds willen gaan staan, maar laattijdig lopen
•    evenwichtsproblemen
•    houdingsproblemen
•    moeilijkheden met praten
•    groeipijnen
•    snel vermoeid zijn
•    snel kwaad of hysterisch worden, woedeaanvallen
•    hoofdpijn en/of buikpijn
•    onrustig zijn
•    klachten na een val of botsing
•    gedragsproblemen; overmatig druk of teruggetrokken gedrag
•    leerproblemen
•    rugklachten

 

De praktijk leert dat kinderen met ADHD/ADD, leer- en concentratiestoornissen, dyslexie en schrijfstoornissen baat kunnen hebben bij behandelingen door een osteopaat.
Bovenstaande symptomen kunnen ook ontstaan door bijvoorbeeld een trauma, een ongeval, een ziekte, een infectie, een operatie, stress of slechte voedingsgewoonten. Het evenwicht in het lichaam is verstoord geraakt en heeft hulp nodig om het te herstellen. Een osteopaat kan daarbij helpen.
Baby’s en kinderen reageren meestal erg goed op osteopathie. Een kind is geen kleine volwassene. Kinderen ontwikkelen zich op allerlei vlakken. Ze groeien, hun spraak en motoriek ontwikkelen zich en als persoon vormen zij zich meer en meer. Als een probleem optreedt in een van de aspecten van het ontwikkelen, dan heeft deze invloed op de totale ontwikkeling van het kind. Ook zijn er specifieke kinderziektes en aandoeningen.
De benadering van een kind is anders dan die van een volwassene. Hier zal ook een anamnese (vraaggesprek) plaatsvinden, maar die verloopt via de ouders/verzorgers. Daarnaast zal de osteopaat het kind goed observeren (activiteit, bewegingen, huilen etc.). Voor het onderzoek wordt het kind uitgekleed, op de onderbroek of de luier na. Het lichaam wordt eerst als een geheel benaderd om dan de afzonderlijke delen te doorgronden.
De osteopaat zal de verschillende structuren zoals de schedelbeenderen, de nek, de rug, het bekken, de buik en eventueel de gewrichten zachtjes palperen (voelen) en bewegen. Osteopathische behandelingen zijn geen chronische behandelingen. De osteopaat wil alleen het kind in de optimale conditie brengen zodat hij daarna zelf zijn problemen kan overwinnen.Oudere kinderen kunt u voorbereiden op een bezoek aan de osteopaat door samen met uw kind de site of de folder te lezen. U kunt uw kind vertellen dat de osteopaat aan zijn lichaam zal voelen, maar dat het geen pijn zal doen.
 

 

Zijn er averechtse reacties?

Reacties op de behandeling zijn per individu verschillend en kunnen dus variëren. Meestal voelen kinderen zich na hun behandeling goed en zijn ze rustig terwijl hun symptomen geleidelijk verdwijnen. Soms zijn ze erg moe omdat hun lichaamsenergie is aangewend voor het genezingsproces. Een enkele keer hebben kinderen een uitbarsting van energie naderhand als ze genieten van de bevrijding van hun spanningen en stress in hun lichaam. Een enkele keer kunnen ze zich niet op hun gemak voelen, dit is meestal het geval als het vrijmaken van de vastzittende compressie niet volledig is geweest. Het is niet altijd voor ze mogelijk alle stress in één keer kwijt te raken vooral als de compressie vrij ernstig is. Deze reacties zijn slechts van voorbijgaande aard.